Почти 2/3 от британските компании смятат, че промените в пазара на труда ще направят държавата по-малко привлекателно място за инвестиции през следващите пет години.

Резултатите от анкетата, публикувани като част от изследването на Британската индустриална конфедерация, подчертават растящия песимизъм относно бъдещето на Великобритания, пише Bloomberg. През 2016 г. и 2015 г. този дял бе 50 и 25 процента съответно.

Как Великобритания изгуби 65 хиляди работни места за няколко месеца?

Как Великобритания изгуби 65 хиляди работни места за няколко месеца?

Един сектор на Острова се оказва особено губещ

Това подсказва, че катализаторът на растящите притеснения е миналогодишният референдум за излизане на страната от Европейския съюз. Анкетата показва още, че колкото по-голяма е компанията, толкова по-притеснена е от промените, тъй като има повече работници с чуждо гражданство.

От конфедерацията смятат, че несигурността около бъдещите отношения с ЕС уврежда възможността на компаниите да намерят подходящи служители. Едно от най-големите притеснения е липсата на работници с подходяща квалификация. Безработицата във Великобритания вече е на ниски нива, невиждани от 42 години насам. И работодателите казват, че пазарът на труда не може да си позволи да загуби и квалифицираните европейци.

Малко над половината компании очакват да увеличат броя на служителите си през 2018 г., а 52% планират ръст на възнагражденията поне на нивата на инфлацията, която в момента е 3,1 процента.

Великобритания вече не е петата най-голяма икономика в света

Великобритания вече не е петата най-голяма икономика в света

А скоро ще изпадне и още по-надолу