Излизането на Великобритания от Европейския съюз продължава да нанася щети на икономиката на страната. Министърът на финансите Филип Хамънд призна вчера, че държавата е забавила рязко растежа си след референдума от юни м.г., валутата поевтиня, а разходите на домакинствата намаляха.

Всичките тези фактори извадиха Великобритания от класацията на петте най-големи световни икономики. Страната вече се нарежда на шесто място, а петото се заема вече от Франция, посочи Хамънд.

Има няколко начина, за да бъде измерена големината на дадена икономика. Министър Хамънд се позова на прогнозите за брутния вътрешен продукт на Международния валутен фонд (МВФ) от октомври, за да подкрепи твърдението си.

"Твърд Brexit" ще струва по $15 000 на всеки работещ британец

"Твърд Brexit" ще струва по $15 000 на всеки работещ британец

Великобритания ще влезе в рецесия след излизането си от съюза, смятат икономисти

Цифрите сочат, че Франция изпреварва с малко Великобритания през 2017 г., а през следващата година разликата ще се увеличи. Тази година ще е първата от 2013 г. насам, в която Франция изпреварва Великобритания.

В сряда Службата за бюджетна дисциплина намали прогнозата за икономиката на Острова за 2017 г. до 1.5% от 2 процента по-рано. За следващата година очакванията са, че брутният вътрешен продукт ще расте с 1.4%, а през 2019 и 2020 г. - с 1.3 процента.

Прогнозите гласят още, че Великобритания ще се срине още по-ниско в класацията, след като Индия изпревари и нея, и Франция през 2019 г.

Ето и седемте най-големи икономики, според прогнозата на МВФ за 2017 г.:

  1. САЩ - 19.4 трилиона долара
  2. Китай - 11.9 трилиона долара
  3. Япония - 4.9 трилиона долара
  4. Германия - 3.7 трилиона долара
  5. Франция - 2.575 трилиона долара
  6. Великобритания - 2.565 трилиона долара
  7. Индия - 2.4 трилиона долара