Великобритания е изгубила 65 хиляди работни места в сферата на търговията след вота за излизане от Европейския съюз (ЕС) на фона на все по-голяма конкуренция от страна на онлайн търговията и на свиването на заплатите в страната, пише CNN Money.

Данните за наетите служители показва, че през септември те са намалели под 5 милиона души. Слабото потребление около коледните празници ще упражни допълнителен натиск върху сектора в края на годината.

"Това показва проблемите за сектора", коментира Хауърд Арчър, който е икономически съветник в EY. "Разходите на потребителите отчетоха намаление през по-голямата част на годината и продажбите бяха по-малки", допълва той.

Статистиката, подготвена от IHS по поръчка на Visa, показва, че покупките във физически магазини са се свили с 3,5% в сравнение с предходната година. И това отчита седми пореден месец на спад, който е най-големият от 2012 година насам. От друга страна обаче онлайн покупките растат с 2,4% през ноември.

Експертите от Visa очакват, че потреблението през коледния сезон ще отчете спад за първи път от 5 години. Според тях една от основните причини за това е "Брекзит", който причини срив на паунда, а в резултат - поскъпване на вносните стоки.

В същото време ръстът на заплатите е равен на този на инфлацията, като за ноември той е 3,1 на сто.

Въпреки че нивото на безработицата на Острова остава най-ниското от десетилетия, анализаторите очакват допълнително свиване на сектора на търговията и по-тежки времена в бъдеще. За това говори и резултатът, че само за трите месеца до октомври наетите там са намалели с 56 хиляди души.