Руският президент Владимир Путин заяви, че доставките на газ за Европа могат да бъдат допълнително намалени поради проблеми с поддръжката на основния газопровод "Северен поток 1", съобщава Deutsche Welle, цитирана от БНР.

Путин направи тези забележки при вчерашното си посещение в Техеран за тристранна среща с неговите колеги от Иран и Турция.

Руският президент посочи, че може да има допълнително намаляване на доставките на газ за Европа. Изявлението му става в момент, когато газопроводът "Северен поток 1", който представлява най-голямата връзка за доставки на руски газ за Европа, все още остава затворен за годишна поддръжка в рамките на 10 дни, която би трябвало да приключи на 21-ви юли.

"Северен поток 1" има дневен капацитет до около 167 милиона кубически метра газ, а руският държавен енергиен гигант "Газпром" намали през миналия месец този обем до 67 милиона кубически метра на ден (40% от максималния капацитет на газопровода).

Вчера Путин предупреди, че ако газовата турбина, изпратена в Канада за ремонт, не бъде върната скоро в Русия, дневният обем, доставян по газопровода, може да спадне още до края на този месец - до 33 милиона кубически метра газ на денонощие.

"На "Северен поток 1" има две работещи машини, те изпомпват 60 милиона кубически метра газ на ден. Ако едната не бъде върната, ще остане само една, която е с капацитет от 30 милиона кубически метра на денонощие. "Газпром" има ли нещо общо с това?".

Това каза Путин по време на разговор с репортери в Техеран, като добави, че още една газова турбина трябва да бъде изпратена за ремонт на 26 юли. След това изявление, газът на борсите в Европа поскъпна с близо 4%.

Както стана известно, изпратената за ремонт в Канада турбина стана първоначално обект на санкции, но канадското правителство се съгласи по искане на Берлин да върне на Германия турбината, ремонтирана от Siemens Energy.

Решено: Връщат от Канада ремонтирани турбини на "Газпром", въпреки санкциите

Решено: Връщат от Канада ремонтирани турбини на "Газпром", въпреки санкциите

Украйна нарече решението "капризи на Русия", а Германия го приветства

Москва обаче каза, че все още не е получила турбината или документацията за нея.

Руският президент също така предупреди, че планът на Запада да ограничи цените на руския петрол може да дестабилизира световния пазар и ще доведе до скок на цените на "черното злато".

"Чуваме някои налудничави идеи за ограничаване на обемите на износ на руски петрол и ограничаване на цената на руския петрол. Резултатът ще бъде същият (като при газа) - покачване на цените. Цените ще скочат до небето", отбеляза Путин.

Кои европейски държави плащат за руския газ в рубли, кои се отказаха, кои обмислят

Кои европейски държави плащат за руския газ в рубли, кои се отказаха, кои обмислят

Има и група държави, чийто условия за плащане на синьото гориво не се промениха