Възобновяемите инсталации ще отбележат спад тази година поради въздействието на пандемията, съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ). В свой доклад за пазара, агенцията предвижда, че през 2020 г. ще бъдат добавени 167 гигавата възобновяеми мощности, което е 13% спад в сравнение с покачването през 2019 г. и първото понижение в темповете на растеж от 20 години насам, пише CNBC.

Агенцията посочва, че спадът идва в резултат на понижената строителна дейност, заради прекъсването на веригата на доставки, мерките за блокиране и указанията за социално дистанциране, както поради "възникващите финансови предизвикателства".

Въпреки това, общият капацитет за възобновяеми източници в световен мащаб ще се увеличи с 6%, според агенцията.

МАЕ отбеляза, че през 2021 г., се очаква източниците за възобновяема енергия ще се върнат към нивата на 2019 г. Комбинираният растеж за 2020 г. и 2021 г. все още се разглежда като близо 10% по-нисък от предишните прогнози, направени преди пандемията Covid-19.

"Устойчивостта на електроенергията от възобновяеми източници към въздействието от кризата Covid е добра новина, но не може да се приеме за даденост", казва в изявление изпълнителният директор на Агенцията Фатих Бирол. По думите му въпреки че страните все още строят нови слънчеви централи, това се случва с "много по-бавни темпове".

Може ли зелената енергия да стане двигател за възстановяването на Европа след COVID-19?

Може ли зелената енергия да стане двигател за възстановяването на Европа след COVID-19?

Някои експерти смятат така

"Още преди да удари пандемията Covid-19, светът трябваше значително да ускори разполагането на възобновяемите енергийни източници, за да има шанс да изпълни своите енергийни цели", добави той. "На фона на извънредните здравни и икономически предизвикателства днес правителствата не трябва да изпускат от поглед основната задача за засилване на прехода към чиста енергия, за да можем да излезем от кризата по сигурен и устойчив път."

Пандемията Covid-19 повлия на сектора на възобновяемата енергия по много начини, прекъсвайки веригите за доставки и принуждавайки някои съоръжения да прекъснат работа.

Според Solar Energy Industries Association в резултат от пандемията на коронавирус, в соларната индустрия в САЩ са съкратени 65 000 работници от края на февруари.

Анализът, публикуван миналата сряда показа, че загубата на работни места в сектора през април е много по-голяма от март, когато са подадени 147,139 заявления.

Чистата енергия вече е най-евтиният източник за две трети от световното население

Чистата енергия вече е най-евтиният източник за две трети от световното население

Цените ще продължат да падат, според BNEF

Общите молби за обезщетения безработица за за март и април възлизат на 594 347, или 17,8% от работната сила в сектора.