Електроенергията, произвеждана чрез соларни панели и вятърни централи, вече е най-евтината за поне две трети от световното население, заплашвайки въглищата и природния газ, пише Bloomberg.

Средната цена на електричеството от вятърни паркове, построени на сушата, намалява с 9% до $44 за мегават час от второто полугодие на миналата година до днес. При соларните паркове спадът е от 4% до $50, според BloombergNEF. Изчисленията включват разходите за производство, изграждане и оборудване, финансиране, поддръжка и управление.

Цените са още по-ниски в страни като САЩ, Индия и Бразилия. Спадът се дължи на понижени цени на оборудването, на подобряването на технологията и целта на правителствата да намалят зависимостта си от производството на "мръсна" електроенергия. Подобно развитие заплашва още повече въглищата и природния газ.

Тифън Брандили, анализатор в BNEF, прогнозира, че цените ще продължат да падат: до около $20 за мегават час през 2030 г.

Преди десетилетие цената на електроенергията от соларните паркове бе $300 за мегават час, а от вятърните паркове - над $100.

В същото време намаляват и цените на батериите - до около $150 за мегават час, наполовина спрямо преди две години.