Ако Германия не беше претърпяла рязък спад на новите инвестиции, 2019 година щеше да е рекордна за сегмента на производството на възобновяема енергия от вятърни централи в Европа. Това твърдят от браншовата асоциация WindEurope, цитирани от сайта Emerging Europe.

Според новият доклад на асоциацията Financing and Trends Report сложният процес за издаване на разрешителни за компаниите в сектора е била основната причина Старият континент да не успее да достигне този рекорд.

През изминалата година инвестициите в нови проекти за вятърни централи намаляват с близо 25 на сто до 19 милиарда евро. Близо 13 милиарда евро от тези вложения са били за вятърни ферми, изградени на сушата.

Инвестиции за подобни проекти успяват да привлекат не само западните държави на континента, но и тези от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). През миналата година в Полша е на пето място по брой на подобни проекти на обща стойност от 900 милиона евро, като 500 милиона евро са били използвани за изграждането на вятърни ферми на сушата.

"Правителствата и инвеститорите продължават да имат голям апетит към вятърните централи, изграждани на сушата, защото в по-голямата част на Европа те са най-евтината форма за генериране на енергия от възобновяеми източници", посочва главният изпълнителен директор на WindEurope Джил Диксън.

"Последните търгове за такива проекти в Полша, Дания, Гърция, Франция, Италия и Литва показват силната подкрепа за този сегмент, както и това, че той гарантира конкурентни цени. Очакваме вятърните централи на сушата да допринесат за 80% от новите мощности, които ще бъдат изградени през следващите пет години", допълва той.

В момента около 15% от електричеството в Европа се произвежда от вятърни централи. Според заложената от Европейската комисия (ЕК) цел този дял трябва да достигне 50 на сто през 2050 година.

"Тепърва ще видим мащаба на негативното въздействие на коронавируса върху инвестициите във вятърни централи, но посланието ни към инвеститорите и политиците е ясно - възобновяемите енергийни източници и европейската "Зелена сделка" са двигателят за възстановяване на Европа", смята Диксън и добавя:

"Те ще създават растеж, ще осигуряват работни места и са ключови за нашето технологично лидерство към въглеродно неутрална икономика.".