Русия обмисля да увеличи подоходния данък за руснаците, които получават по-големи заплати, за да събере повече приходи, с които да покрие разходите покрай пандемията, пише Forbes Russia.

Според плана, който все още се обсъжда, данъкът върху доходите ще се покачи до 15% за тези, които получават между 2 и 3 млн. рубли годишно ($29 000 - $42 000). В момента в Русия има плосък данък от 13%.

Информацията бе потвърдена от говорителя на президента Владимир Путин. Русия обмисля идеята за прогресивен подоходен данък от години, но така и не предприе хода.

Очаква се през 2020 г. Русия да отчете дефицит в бюджета на страната за първи път от три години насам, като разходите ще надхвърлят приходите с почти 5% от БВП.

Според изчисления на ING около 5% от руснаците ще трябва да плащат повече и ще вкарат допълнителни 150 млрд. рубли ($2,2 млрд.) в бюджета. Министерство на финансите обаче е срещу промяната, тъй като ще трябва да бъдат наети още държавни служители, които да администрират данъка, като това ще изтрие ползите от допълнителните приходи. В момента руснаците плащат по около 4 трлн. рубли ($57 млрд.) подоходен данък.