Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) няма да има нужда да продължава споразумението с независимите производители за съкращаване на долива, отчитайки текущото ниво на съкращаването и перспективите пред световното търсене, заяви министърът на енергетиката на Саудитска Арабия, Халид Ал Фалих.

Балансирането на петролния пазар би трябвало да се осъщестиви към края на първата половина на годината, смята министърът, цитиран от агенция Bloomberg.

"Смятаме, че това трябва да стене, взимайки предвид нивото на съкращаването спрямо планираното, както и отчитайки очакваното търсене. Балансирането, което започна бавно още през 2016 г., ще се окаже своето пълно влияние върху пазар през първото полугодие", отбеляза Ал Фалих.

Припомняме, в края на ноември ОПЕК се договори страните от картела да намалят производството с 1,2 млн. барела на денонощие - до общ обем от 32,5 млн. барела на денонощие и определи квотите за отделните страни.

На 10 декември към споразумението се присъединиха 12 държави производители извън ОПЕК, които приеха да намалят добива си с общо 558 млн. барела на денонощие, вкл. Русия с 300 хил. барела.

Пактът за съкращаване на добива е със срок на действие 6 месеца и влезе в сила от 1 януари 2017 година.