Дори на фона на пандемията COVID-19, китайският финансов център в Шанхай остава горещо място за чуждестранни инвестиции. Притокът на чуждестранен капитал в града е нараснал с 6,1% на годишна база до около 15,52 милиарда долара през деветмесечието на 2020 г., пише китайската агенция CNS, позовавайки се на съобщения от местните власти.

Според данните почти 60 000 финансирани от чуждестранни предприятия компании в Шанхай допринасят повече от една четвърт от брутния вътрешен продукт на града, над една трета от данъчните му приходи и около две трети от обема на външната му търговия.

От януари до септември са създадени общо 38 регионални централи на финансирани от чужбина мултинационални компании и 14 центрове за научноизследователска и развойна дейност.

Шанхай затвърди позициите си на един от водещите финансови центрове в света, като привлече някои от най-големите имена на Уолстрийт въпреки търговското напрежение и пандемията от коронавирус, пише China Daily.

В края на септември градът изпревари Токио - класирания на трето място финансов център, след Ню Йорк и Лондон, в последния Global Financial Centres Index.

Индексът се публикува съвместно от Z / Yen Group, водещ търговски мозъчен тръст, базиран в Лондон, и Китайския институт за развитие, мозъчен тръст в Шенжен, провинция Гуангдонг.

Редица от европейските компании също насочват поглед към Шанхай. Марк Тъкър, председател на глобалната инвестиционна банка със седалище във Великобритания HSBC Holdings, заяви, че банката разглежда възможностите за бизнес в града.

Президентът на Центъра за нова приобщаваща Азия, мозъчен тръст със седалище в Малайзия Ко Кинг Кий, заяви, че американските също са привлечени от огромните възможности, произтичащи от скорошната либерализация на Китай.

"Финансовият сектор на Китай изостава в реформите и отварянето си в сравнение с други сектори. С разрастващ се потребителски пазар и нарастваща икономика с 25 трилиона долара потенциалът за китайското банкиране на дребно и инвестиции е невероятно огромен", каза той.

Кох каза, че компаниите от Уолстрийт също знаят, че имат експертния опит, който все още не съществува в Китай, и искат да се възползват от него.

"За правителството на САЩ експанзията на американски фирми в Китай също не е голям проблем, тъй като помага на тези фирми финансово, без загуба на работни места в САЩ", заяви Дариуш Войчик, професор по икономическа география в Оксфордския университет Дариуш Войчик, професор по икономическа география в Оксфордския университет.

Една от очевидните атракции на китайския пазар е нарастващото богатство на частни инвеститори, които търсят убежище за парите си.

За да привлече още чуждестранни инвестиции, Шанхай ще проведе конвенция за популяризиране на града по време на предстоящото трето Китайско международно износно изложение от 5 до 10 ноември с гости от чуждестранни компании, агенции за насърчаване на инвестициите и други.

"Различните мерки, предприети от Шанхай, не само помогнаха на чуждестранните компании да възобновят дейността си на фона на епидемията, но и повишиха доверие на китайския пазар, заяви Арджан Ван Дер Оорт, финансов директор на Boehringer Ingelheim от континенталната част на Китай, Хонконг и Тайван.