През Викторианската епоха Великобритания е осигурявала около 40% от световните доставки на стомана. Скоро обаче страната може въобще да спре да произвежда такава. Тази седмица стана ясно, че лидерът на пазара Tata Steel планира да продаде бизнеса си на Острова.

Със затварянето на заводите на компанията Обединеното кралство ще се превърне в първата в Групата на седемте водещи икономики (Г-7), която няма да произвежда стомана.

Тук обаче идва въпросът колко сериозно ще е това за растежа на страна, която се нуждае от материалът, за да развива редица индустрии – от строителство до автомобилостроене.

Индийската Tata Steel продава целия си британски бизнес

Индийската Tata Steel продава целия си британски бизнес

Той така и не стана печеливш  

„Това е почти решено”, коментира Кейт Бърнет от университета в Шефилд, който е популярен като Града на стоманата в Англия.

„Ако стане реалност, ще бъде голяма стъпка и дългосрочните последствия ще са свързани с невъзможността да правим свои собствени ж.п. линии, оръжия или ядрени реактори”, обяснява тя, цитирана от Bloomberg.

Въпреки значението си за Великобритания преди десетилетия, през последните години индустрията в страната остава далеч зад тази на останалите водещи икономики.

През 2014 г. Англия е произвела само 12,1 милиона тона стомана, което е по-малко от една трета от количеството на Германия и едва малко над една десета от това на Япония.

От друга страна най-големият производител в сферата е Китай, който днес осигурява половината от доставките на материала в световен мащаб. Производството на страната възлиза на около 1,67 милиарда тона годишно.