Цените на петрола, след кратко покачване във вторник сутринта, отново тръгнаха надолу. Те не не могат да се възстановяват след срива на пазара в петък, който се получи след съобщението за идентифициране на нов щам на COVID-19 "омикрон".

Фокусът на търговците тази седмица е следващата среща на ОПЕК+, на която се очаква да се обсъди необходимостта от предприемане на действия в отговор на появата на "омикрон". Някои експерти не изключват възможността страните, участващи в споразумението ОПЕК+ да решат да спрат растежа на производството.

"Може да е твърде рано да се правят заключения за това накъде ще тръгне петролният пазар, тъй като трябва да знаем повече за новия щам", каза икономист от Oversea-Chinese Banking Corp. в Сингапур.

"Ако ОПЕК+ реши да спре увеличаването на производството, това ще бъде причина за укрепване на петролния пазар", каза експертът, цитиран от Bloomberg.

Цената на януарските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 9:20 ч. българско време във вторник възлиза на $71,53 за барел, което е с $1,91 по-чалко от края на предишната сесия. В резултат на търговията в понеделник тези договори се повишиха с $0,72 (1%) - до $73,44 за барел.

Януарските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) в същото време се търгуват по 68,04 долара за барел, което е с 1,91 долара по-ниско от крайната стойност на вчерашната сесия. До приключването на търговията в понеделник цената на тези договори нарасна с 1,8 долара (2,6%) и възлиза на 69,95 долара за барел.

"Ако ситуацията с омикрон не се влоши, ще видим възстановяване на цената на WTI до 74 долара за барел", каза Айпек Озкардеская, главен анализатор в Swissquote.

"Ако обаче новините се влошат, цената на WTI може да падне под 70 долара за барел. В същото време потенциалът за намаляване на цената е ограничен, тъй като влошаването на новините около "омикрон" също ще допринесе за очакванията за ограничаване на доставки от страните от ОПЕК", цитира експертът Market Watch.