Смъртоносна африканска чума по свинете, която измъчва свиневъдите от години, отново се появява в Азия. Най-тежко е засегнат Китай, където се отглеждат половината свине в света и където цените на свинското месо се покачиха след огнището на болестта през 2018 г. , пише Bloomberg.

Африканската чума е заразна вирусна болест, която в най-вирулентната си форма може да бъде 100% смъртоносна. Вирусът заразява прасета от всички породи. Няма и ваксина или лечение. Характеризира се с висока температура, загуба на апетит и кръвоизливи по кожата и вътрешните органи. Диария, повръщане, кашлица и затруднено дишане са други характерни симптоми. Смъртта настъпва средно след два до 10 дни от заразяването.

Вирусът не е опасен за хората в здравен аспект, нo болестта може да окаже значително негативно въздействие върху продоволствената сигурност най-вече чрез намалено и загубено производство, опасност от замърсяване и др. Вирусът се намира във всички тъкани на заразеноto прасе. Животните, които се възстановяват от болестта, могат да носят вируса в продължение на няколко месеца. Необработеното месо трябва да се загрява минимум на 70 градуса по Целзий за 30 минути, за да се неутрализира вирусът.

Как се справя Китай?

Към септември 2019 г. болестта покосява приблизително половината стада от над 400 милиона свине - повече от целия годишен добив на САЩ и Бразилия, взети заедно. Китай забрани транспортирането на живи свине и затвори търговските пазари. Популацията на свине се е възвърнала до 90% от нормалните нива до края на ноември според министерството на земеделието и се смята, че болестта е под контрол. Но в началото на 2021 г. бяха открити още случаи в няколко провинции и във ферма в Хонконг. В огнището са открити нови варианти на вируса.

Ръст на цените?

Цените на свинското месо, което е основен източник на протеин в Китай, скочиха и се очаква да останат повишени за известно време. Потреблението на месо през 2020 г. е спаднало до най-ниското си ниво от десетилетие насам според данни на Министерството на земеделието на САЩ.

В Източна Европа, където африканската чума по свинете се появи през 2014 г., в много по-малък мащаб, все още продължават усилията за предотвратяване на разпространението. Смята се, че ако вирусът се "настани" и в САЩ, то това ще струва на производителите над 4 милиарда долара загуби.