Пандемията ще доведе до свиване на българската икономика през последното тримесечие на 2020 година, но също и през първите три месеца на новата година. Това прогнозират експертите на "УниКредит Булбанк" в своя тримесечен анализ за развитието на икономиките в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Според тяхната оценка въпреки че ситуацията ще продължи да упражнява натиск върху икономиката у нас, то ударът няма да е толкова тежък, както беше при първата вълна от коронавирус, когато страната остана напълно блокирана. 

От банката посочват, че очакват по-сериозно разхлабване на мерките през март, което ще доведе до по-добро представяне на брутния вътрешен продукт (БВП) през следващото тримесечие.

"Очакваме БВП силно да нарасне през второто тримесечие на 2021 г., тъй като прякото влияние на пандемията върху икономиката ще отслабне, а продължаващите фискални стимули ще осигурят необходимата допълнителна подкрепа", пише още в анализа.

Що се отнася до представянето на най-засегнатите икономически сектори, от "УниКредит Булбанк" очакват активността в туризма и в другите такива индустрии да остане потисната, "тъй като положителните ефекти от ваксинацията ще се нуждаят от време, за да се материализират".

"Това ще накара много хора да продължат да са предпазливи в поведението си и да продължат да поддържат някаква форма на доброволно физическо дистанциране през лятото и есента на 2021 година. Темповете, с които ще протича процесът на възстановяване на икономиката ще зависят от продължителността и ефективността на кампанията за ваксинация на населението", се допълва в анализа.

По отношение на растежа за целия регион, експертите очакват частично възстановяване от 2,7% на БВП тази година. Според тяхната оценка възстановяването през настоящите 12 месеца ще бъде по-плахо, като по-сериозно то ще бъде усетено през 2022 и 2023 година с растеж между 4 и 5 на сто. 

"Очакваме БВП да достигне нивото си от преди кризата през втората половина на 2022 година. Връщане към пълна заетост икономиката вероятно ще достигне в края на 2023 г. Рисковете за нашия основен макроикономически сценарий са особено завишени. Това се дължи на факта, че пътя на икономиката през тази и следващата година ще зависи от смесица между епидемиологични (пътя на пандемията) и политически (изходът от предстоящите парламентарни избори) фактори", посочват експертите.