Управлението за енергийна информация (EIA) към Министерството на енергетиката на САЩ понижи прогнозата си за средната цена на петрола сорт Brent за 2024 година, показват данните от новата прогноза на EIA.

Така, прогнозата за средната цена на петрола Brent за 2024 г. беше намалена, макар и с малко - до 77,99 долара за барел, от предишната оценка за 78,07 долара за барел.

Освен това, средната цена на петрола Brent за 2025 г. в световен мащаб се прогнозира от EIA на ниво от 79,48 долара за барел.

Саудитска Арабия понижава цените на петрола

Най-големият износител на петрол в света понижава цените му

Защо се стигна до тази стъпка

Министерството на енергетиката на САЩ повиши прогнозата си за глобалното търсене на петрол за 2024 г. - със 120 хиляди барела на ден спрямо предишната.

"Очакваме ръстът на потреблението в световен мащаб на течни горива през следващите две години да бъде малко по-нисък от предишния, като потреблението се очаква да нарасне с 1,4 милиона барела на ден (1,4%) през 2024 г, и с 1,2 милиона барела на ден (1,2%) през 2025 г.

Макар че растежът на потреблението през 2024 г. и 2025 г. ще бъде по-малък от увеличението с 1,9 милиона барела на ден през 2023 г., той в значителна степен съответства на средногодишния ръст от 1,2% при световното потребление на течни горива за 20 години (от 2004 г. до 2023 г.)", се уточнява в документа на Управлението за енергийна информация (EIA) към Министерството на енергетиката на САЩ.

САЩ увеличиха добива на петрол, въпреки намаляването броя на сондажите

САЩ увеличиха добива на петрол, въпреки намаляването броя на сондажите

Расте добивът на шистов петрол

Сега, според приложените материали, потреблението на петрол в света през 2023 г. се оценява на 101,07 милиона барела на ден, а за 2024 г. прогнозата за потреблението е 102,46 милиона барела на ден.

Енергийното ведомство на САЩ обяснява намаляването на темпа на нарастване на потреблението на течното гориво в света, основно със забавянето на темпа на растеж на потреблението на петрол в Китай, което пък е обусловено от забавянето на растежа на икономиката на страната и повишаването на ефективността на автомобилния парк.

Обаче независимо от по-ниския темп на ръст на търсенето на петрол, световното потребление на течни горива ще достигне нов рекорд от над 103,5 милиона барела на ден през 2025 г., показва още докладът на EIA.

ОПЕК+ се разширява - присъединява се Бразилия

ОПЕК+ се разширява - присъединява се 7-та по население страна в света

Новото попълнение към петролния картел е и от основателките на БРИКС