Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, реши да намали цените за доставките му през февруари за купувачи от всички региони на света. Това става на фона на продължаващата слабост на пазара на петрол, пише Bloomberg.

По данни на агенцията, държавната компания Saudi Aramco е намалила цените за февруари на своята основна марка петрол Arab Light за доставки в Азия с 1,5-2 долара за барел.Освен това, Saudi Aramco също така намалява цените на доставките през февруари за Северозападна Европа, Средиземноморието и Северна Америка.

Bloomberg добавя, че потреблението на петрол "на едро" по принцип намалява през февруари и март, тъй като много от рафинериите затварят за планирани технически ремонти или проверки през този период.

Саудитска Арабия зае $11 млрд. и от Китай за покриване на бюджетния си дефицит

Водеща петролна страна зае $11 млрд. и от Китай за покриване на бюджетния си дефицит

Заемът е при сравнително висока лихва

Освен това, решението на Саудитска Арабия за намаляване на цените е взето на фона на риска от излишък при доставките като цяло, поради нарастване на доставките на петрол от САЩ, се отбелязва още в публикацията.

Припомня се, че в края на ноември 2023 г. експерти коментираха, че Саудитска Арабия е заинтересована от цена на петрола от 86-90 долара за барел, тъй като приходите от петрол са необходими на страната, за покриване значителния бюджетен дефицит. В тази връзка Саудитска Арабия изрази несъгласие от нивото на добива на петрол от някои държави.

Въпреки очакванията: Саудитска Арабия ще се придържа към намаления добив на петрол

Въпреки очакванията: Саудитска Арабия ще се придържа към намаления добив на петрол

Това е заявил министърът на енергетиката на страната