Цените на петрола спадат в петък на фона на подновените страхове от последиците от разпространението на коронавируса , въпреки предприети от Китай мерки за ограничаването им.

Априлските фючърси за сорта Brent на борсата в Лондон ICE Futures днес сутринта се търгуват по $58,65 за барел, което е с 66 цента по-ниско от цената при затваряне на предишната сесия. В четвъртък тези контракти поскъпнаха с $ 0,19 до $59,31 за барел.

Тексаският еталон WTI за април при електронна търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) до този момент поевтинява с $0,40 - до $ 53,38 за барел. До приключването на вчерашната търговия цената на контаркти спадна с $ 0,49, до $ 53,78 за барел.

Китай и други азиатски страни, от Южна Корея до Сингапур, започнаха да предприемат мерки за облекчаване на натиск от епидемията върху търсенето. Междувременно притесненията на инвеститорите се възобновиха на фона на разпространението на вируса извън Китай.

"В крайна сметка прекратяването на епидемията ще бъде положителен фактор за пазара", заяви основателят на Vanda Insights Вандана Хари, цитирана от Bloomberg.

В Китай към 00:00 местно време в петък,броят на заразените възлиза на 75 465 души , смъртните случаи са 2236 , съобщи Държавният комитет по здравеопазване на КНР.

Междувременно хонконгският вестник South China Morning Post съобщава, че към четвъртък сутринта, 20 февруари, в света, с изключение на континентален Китай, броят на заразените от Covid-9 достига 1 251, което е увеличение от 102 случая, регистирарни за един ден.

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви в четвъртък, че има общо разбиране между световните производители на петрол, че няма смисъл да се прави среща на ОПЕК + по-рано от първоначално планираната в началото на март. Но отказа да разкрие позицията на Москва, преди да отпътува до Виена, за да обсъди бъдещето пакт.

Настоящите условия на сделката, според които страните, участващи в пакта OPEC + намаляват производството с 2,1 милиона барела, са валидни до края на март, припомня Ройтерс.