Войната в Украйна ще доведе до свиване на икономиката на страната почти наполовина - с 45,1% - тази година, докато икономиката на Русия ще се свие с 11,2%, според прогнозата на Световната банка.

Според докладът на Световната банка над половината от предприятията в страната са затворени, докато други все още са отворени, но работят далеч от нормалния си капацитет. Затварянето на корабоплаването в Черно море на Украйна прекъсна около 90% от износа на зърно за страната и половината от общия й износ на стоки.

Развиващите се икономики в Европа и Централна Азия също ще претърпят спад от от 4,1% тази година - два пъти по-голям от този, предизвикан от пандемията Covid-19 през 2020 г. Това се казва в пролетната прогноза на Световната банка.

"Това е втори голям шок за регионалната икономика от две години насам и идва в много несигурен момент за региона. Много икономики все още се възстановяват от пандемията", коментира регионалният вицепрезидент на Световната банка Анна Бьорде.

За региона на Източна Европа, включващ Украйна, Беларус и Молдова, се очаква свиване на БВП от 30,7% тази година, заради последиците и сътресенията от войната и най-вече нарушената търговията.

Хиляди вагони със зърно и други стоки за износ са заседнали в Западна Украйна

Хиляди вагони със зърно и други стоки за износ са заседнали в Западна Украйна

Войната настъпи към южното крайбрежие на страната и основните й пристанища са блокирани

Освен в региона на Европа, войната отеква във финансовите пазари и засилва опасенията за рязко забавяне на световната икономика, спираловидна инфлация и растящ дълг, смятат от Световната банка.

В най-лошия сценарий се прогнозира допълнителен спад от три процентни пункта в еврозоната през 2022 г., като се вземе предвид въздействието на шокове в цените на суровините, заради войната.

Най-лошият сценарий предполага шок за финансовото доверие, 20% свиване на БВП на Русия и 75% свиване на БВП на Украйна.

Какъв икономически ефект за България от войната в Украйна очаква БНБ?

Какъв икономически ефект за България от войната в Украйна очаква БНБ?

Централната банка прогнозира ръст на БВП от 2.1% и инфлация от 9.6% през тази година

Междувременно миналата седмица се появиха информации, че близо 25 000 са блокираните вагони, превозващи различни стоки за износ, включително растително масло, желязна руда, метали, химикали и въглища, които чакат да пресекат западната граница на Украйна, по данни на държавната железопътна компания.