Над 1 000 товарни вагона, превозващи зърно, са заседнали в Западна Украйна близо до главния железопътен граничен пункт с Полша, неуспявайки да транспортират товарите си в чужбина.

Това е малка част от близо 25 000 блокирани вагона, превозващи различни стоки за износ, включително растително масло, желязна руда, метали, химикали и въглища, които чакат да пресекат западната граница на Украйна в началото на седмицата, по данни на държавната железопътна компания, пише Daily Sabah.

Войната настъпи към южното крайбрежие на страната и основните й пристанища са блокирани. В съюото време Украйна се опитва да изнася зърното и други стоки, според правителствени източници. Киев търси алтернативни маршрути за износ по суша, но и тези усилия са възпрепятствани от логистични предизвикателства и бюрокрация, казват представители на индустрията и търговци на стоки, цитирани турски медии.

Един ключов проблем е огромният обем стоки, за които трябва да бъде намерен алтернативен маршрут, което причинява недостиг на всичко - железопътни вагони, персонал и т.н., според запознати от индустрията и правителството.

Украйна е един от най-големите износители на зърно в света и преди войната е изнасяла 98% от своите зърнени култури през Черно море. Обикновено само част от износа на страната излиза с железопътен транспорт, където транспортните разходи са по-високи.

Кризата в Украйна може да засегне пазара на зърно

Кризата в Украйна може да засегне един от жизненоважните сектори на световната икономика

Предупреждават от ООН

Логистичните проблеми само усложняват ситуацията. Прекъсването в износа на Украйна означава, че страните, които разчитат на внос на украинско зърно - включително Китай, Турция, Египет и Индонезия, ще трябва да намерят алтернативни доставки или да се сблъскат с недостиг на хранителни продукти, предупредиха експерти.

Инвазията на Русия в Украйна подсилва опасенията за глобалната продоволствена сигурност, като предизвика скок на цените на зърно, торове и горива. Световните цени на храните се покачват от средата на 2020 г. заради проблеми с веригата за доставки.

Според Украйна износът на зърно през миналия месец е паднал до една десета от количествата, изнасяни през март 2021 г. на фона на затварянето на пристанища в страната.

Украйна и Русия са основни износители на пшеница и заедно формират около една трета от световния износ - почти целият износ минава през Черно море.

Според анализатори Украйна е изнесла 43 милиона тона зърно от началото на сезона през юли до инвазията в края на февруари, но ще изнесе само около 1 милион тона през следващите три месеца именно заради логистични затруднения. Преди войната правителството прогнозираше износът на зърно да достигне 65 милиона тона този сезон.