Очаква се текущото напрежение между Русия и Украйна да има отрицателно въздействие върху световните пазари на зърно, предупредиха от ООН. Причината е, че и двете страни са сред най-големите производители на зърно в света.

Все още е трудно да се оцени мащабът на потенциалните щети, тъй като цените на храните зависят от редица фактори.

"Като се вземе предвид приноса на двете държави на световния пазар на зърно, напрежението между тях неизбежно оказва влияние върху ситуацията", коментира пред ТАСС Моника Тотова - икономист от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO).

България е изнесла рекордните 3,4 милиона тона зърно за половин година

България е изнесла рекордните 3,4 милиона тона зърно за половин година

Експортираните пшеница и ечемик са над два пъти повече спрямо миналия сезон

Според нея пазарите също са силно зависими от фактори като нестабилност, климатични условия, разходи за производствени материали и много други.

"По този начин е трудно да се каже какво точно въздействие да очакваме, но със сигурност настоящата ситуация допринася за създаването на несигурност на пазарите", заяви Тотова.

Тя допълни, че ако по-нататъшното развитие на кризата се отрази на производството и експортната логистика, което е много вероятно, именно при пазарите на зърно ударите ще бъдат много осезаеми.

В момента руският износ на зърно представлява 20% от световния пазар, докато украинското зърно е около 10%. Близо 10% от световната продукция на зърно се произвежда в Русия, докато украинското производство възлиза на 3% от световното.

Цените на пшеницата се покачиха до двумесечен връх, заради напрежението между Русия и Украйна

Цените на пшеницата се покачиха до двумесечен връх, заради напрежението между Русия и Украйна

Двете страни отговарят за близо една трета от световните доставки на пшеница и ечемик,