От януари до април тази година общият брой на международните пътувания в целия свят са нараснали с 6,2 на сто спрямо аналогичния период на 2017 година.

Това е най-добрият резултат на световния туризъм за последните десет, като продължава тенденцията са растеж от 2017 година (+7%), съобщава днес Световната туристическа организация към ООН (UNWTO).

Най-голямо увеличение на международните пътувания показват Азия и Тихоокеанският регион - +8%.

На второ място по този показател е Европа с ръст на пътуванията 7% на сто. Следват Африка (+ 6%), Близкият изток (+ 4%) и Северна и Южна Америка (+ 3%).

Карибският регион отчита спад на международните пътувания от 9 а сто, и е единственият в света, където се наблюдава понижение. Според експертите това е свързано с ураганите, които бушуваха в региона през лятото и есента на миналата година.

Прогнозите за туристическите посещенията през периода май - август са най-положителните за последното десетилетие, особено оптимистични са очакванията в региони като Африка, Европа и Близкия изток, отбелязват от UNWTO.

По данни на организацията месеците от януари до април представляват около 28 на сто от общия брой на пътуванията. Този период включва зимния скиорски туристически сезон в Северното полукълбо и летния плажен отдих в Южното полукълбо. Важни за туризма в тази част на годината са и такава празници като християнският Великден и китайската Нова година.