Световното богатство нарасна с 10,6% миналата година и стигна рекордно високо ниво от 530 трилиона долара през 2021 г. Очаква се да продължи да расте във всички региони, въпреки инфлационнията и инвазията на Русия в Украйна, пише Bloomberg.

Силните пазари и нарастването на търсенето на недвижими активи като имоти, и изкуство доведоха до увеличението, според доклад на Boston Consulting Group.

Нарастването на богатството е изключително стабилно и дори на фона на геополитическите сътресения темпът на растеж ще остане положителен", коментира Анна Закжевски, глобален лидер на подразделението за управление на богатството на BCG.

Очакванията са Азиатско-Тихоокеанският регион да поддържа най-бързия темп на растеж на богатството, като стойностите на активите може да се увеличат с годишен темп на растеж от 8,4% до 2026 г. Ако този темп се запази, тогава в региона може да бъде поместена почти една четвърт от световното богатство .

Така Хонконг да изпревари Швейцария през следващата година като юрисдикция, управляваща "най-голямото частно трансгранично богатство", се казва в доклада.

Ръстът на богатството в Северна Америка ще се забави до 4,7% до 2026 г., прогнозират експертите. В Западна Европа растежът на богатството вероятно ще се забави от 4,5% на по-малко от 4%.

Докладът отбелязва, че устойчивите инвестиции растат по-бързо от традиционните инвестиции и до 2026 г. този клас активи може да представлява до 17% от частно инвестираното богатство.