Свободните работни места във Великобритания са достигнали рекордно високо ниво за периода от май до юли, информират британските медии, цитирайки новите данни на Службата за национална статистика. Парадоксът е, че новината идва на фона на все по-големия недостиг на персонал в много индустрии.

Свободните работни места са нараснали с 290 000 от предходното тримесечие на годината като достигат до 953 000. Това е увеличение с 168 000 в сравнение с нивата от преди пандемията между януари и март 2020-а година.

Междувременно, безработицата през трите месеца до юни се е понижила с 0,2 процентни пункта до 4,7%. Данните показват, че броят на наемните служители се е увеличил със 182 000 до 28,9 милиона през юли. Това обаче все още е с 201 000 под нивата от преди Covid-19.

Великобритания страда от остър недостиг на строителни работници след Брекзит

Великобритания страда от остър недостиг на строителни работници след Брекзит

Междувременно разхлабването на мерките около пандемията увеличи търсенето на имоти в Обединението кралство

Джонатан Атоуу, който е експерт по икономическа статистика в ONS, коментира ситуацията така:

"Пазарът на труда продължава да се възстановява силно от ефектите на пандемията. Броят на наемниците, които получават заплати отново нарасна силно - с над половин милион през последните три месеца. Все още обаче не сме излезли напълно от кризата".

През последните месеци все повече сектори на икономиката започнаха да се отварят. Броят на отработените часове във Великобритания надхвърли цифрата от 1 милиард на седмица за първи път от началото на пандемията.