Търговските отношения между САЩ и Европейския съюз (ЕС) са тема, изпълнена с много милиарди долари приходи, но и много такива, платени под формата на тежки мита.

Преди изборите президентът Доналд Тръмп беше поставил за цел налагането на допълнителни тарифи върху внос от европейските държави в размер на 11 милиарда долара. Това беше част от дългогодишния спор за отпусканите за Airbus субсидии.

През 2020 година пък Брюксел получи зелена светлина от Световната търговска организация да наложи мита върху импорт от САЩ на стойност 4 милиарда долара. Този път заради субсидиите за конкурентната Boeing.

Въпреки сериозните спорове между двете страни, ЕС остава един от най-големите търговски партньори на Щатите с търговски баланс от 658 милиарда долара към 2020 година.

Американските стоки и услуги, изнесени за Европа, възлизат на 237,9 милиарда долара, а внесените от европейските страни са на стойност от 420,1 милиарда долара. Това прави търговски дефицит за САЩ в размер на 182,1 милиарда долара.

От специализираната платформа Investopedia разглеждат кои са най-внасяните европейски стоки на американския пазар, както и най-изнасяните американски такива за Стария континент.

Най-внасяните европейски стоки

Това е групата на фармацевтичните продукти. През 2019 година експорта на такива от ЕС в САЩ възлиза на 77 милиарда долара.

Втората по значение група са машини с изключение на електрическо и компютърно оборудване. За същия период тяхната обща стойност е за 75,6 милиарда долара. В тази категория влизат земеделска и индустриална техника, както и двигатели и турбини.

На трето място е групата на превозните средства, включваща автомобили, както и автомобилни части. Тя е била на стойност от близо 44 милиарда долара към 2019 година.

Най-изнасяните американски стоки за ЕС

През 2019 година най-голям дял има износът на авиационни части и продукти за ЕС. Те възлизат на стойност от 35,7 милиарда долара. След тях се нареждат минералните горива с 28,9 милиарда долара и машини за 26,4 милиарда долара.