Трагедията в Ливан се случи в, меко казано, неприятен момент за страната. Тя се бори с безпрецедентна икономическа криза, чести прекъсвания на електрозахранването и болници, които работят на предела на възможностите си за овладяването на пандемията на новия коронавирус.

Във вторник вечер две експлозии разтърсиха пристанището на столицата на Ливан - Бейрут. Най-малко 100 души са загинали, а хиляди са ранени. Източникът на експлозията е бил склад с 2750 тона амониев нитрат, съхраняван в доковете години наред. Всички медици в града са на крак, за да спасят колкото се може повече човешки животи.

Взривът не можеше да дойде в по-лошо време за страната, пише Business Insider.

За пръв път в историята си: Ливан фалира по дълг за $1,2 милиарда

За пръв път в историята си: Ливан фалира по дълг за $1,2 милиарда

Почти равни части от еврооблигациите на страната са притежавани от местните банки и международните кредитори

Икономическа и финансова криза

От октомври 2019 година икономиката на Ливан вече беше в криза заради бурната корупция по високите етажи на властта и прекомерните заеми на държавата. Много предприятия бяха принудени да затворят, което остави жителите без работа.

Пандемията на новия коронавирус влоши всичко това. Ливан е силно зависима от вноса си, а забавянето на глобалното производство вдигна цената на стоките. Така голяма част от гражданите изпаднаха в невъзможност да се сдобият с основни стоки като хляб.

По време на месеците блокиране в Ливан цената на хранителните стоки също скочи рязко - цената на хляба се повиши с 33% между октомври и края на юни, показват данни на Reuters. Цените продължават да растат.

По-рано днес Reuters съобщи, че вследствие на инцидента са унищожени 85% от националните зърнени запаси на държавата, които са се съхранявали в хамбари на пристанището. Сега в страната е останало зърно, което ще стигне за по-малко от месец.

Съкращаването на много работни места също беше безмилостно. Понастоящем безработицата в страната е 33%. Около 45% от ливанците живеят под прага на бедността.

Ливанският паунд се срина с 50% за по-малко от 10 дни

Ливанският паунд се срина с 50% за по-малко от 10 дни

Все повече хора в страната се обръщат към криптовалутите като източник на финансова свобода и относително по-стабилна покупателна способност

Валутата - ливанската лира, също се обезцени - с 80% от миналия октомври досега, а икономиката се е свила с 6,5% през 2019 година. Данните са на Международния валутен фонд (МВФ) от месец април.

Ежедневните прекъсвания на електрозахранването, понякога с продължителност до 22 часа, също представляват огромен проблем. Причината - недостиг на гориво, което да захранва мрежата. 

Политиците в Ливан са силно критикувани. Една от причините - месеци наред правителството не можа да се договори с МВФ за осигуряването на така необходимия спасителен пакет. Правителствените служители не можеха да стигнат до консенсус колко точно се е свила икономиката на страната и какви средства са необходими за балансирането й. Анри Чаул - съветник на ливанското правителство, който работеше с МВФ - подаде оставка този юни, заявявайки, че правителството "е избрало да отхвърли размера на тези загуби".

Ливан има дълг от 90 милиарда долара и фалира по външния си дълг през март. В крайна сметка на 30 април правителството поиска от МВФ 10 милиарда долара.

"Ежедневно жителите на Ливан са лишени от основни права, докато политиците се карат за размера на финансовите загуби на страната и възпрепятстват усилията за реформи", коментира Ая Межзоуб - изследовател от Human Rights Watch.

Прокуратурата в Ливан замрази активите на 20 банки

Прокуратурата в Ливан замрази активите на 20 банки

Властите не разполагат с ликвидност за падежа на ДЦК на стойност 1,2 млрд. долара на 9 март

Здравна криза

Здравният сектор, който сега получи допълнителната задача да се грижи за ранените при взрива, вече се бореше със заразените с коронавирус, на фона на икономическата криза.

В страната има остър недостиг на лични предпазни средства и вентилатори, които са отчаяно необходими, за да поддържат живи най-болните от Covid-19. Според местни производители на медицински консумативи в страната има едва 600 вентилатора. А данните показват тенденция за нарастване на броя нови инфекции. Болниците едва се справят и са препълнени.

Може би най-лошото последствие от тежката експлозия вчера в столицата - последствията за самите здравните заведения са пагубни. Материалните щети принудиха голяма част от болниците да спрат да приемат повече пациенти. А ранените във взрива са хиляди.

Ужасът в Ливан продължава вече твърде дълго.