Активите на 20-те най-големи банки в Ливан са били замразени от прокуратурата на страната, предаде Zero Hedge, позовавайки се на местната информационна агенция NNA. Причината за това е скорошното прехвърляне на средства на стойност 2,4 млрд. долара в чужбина, както и продажбата на държавни еврооблигации на глобални инвестиционни фондове.

Тези действия са били разгледани като "нелегални" от местните власти, а освен активите на самите финансови институции са били запорирани и тези на висшите банкери в управлението им.

Жителите на Ливан започнаха да връщат към златото заради съсипаната банкова система

Жителите на Ливан започнаха да връщат към златото заради съсипаната банкова система

Очаква се покупките на луксозни стоки да растат

В момента 14 от ръководителите на частните финансови институции в страната също са разследвани. Сред тях са Bank Audi, Fransbank, Bloom Bank и местния клон на Societe Generale. Те са посочили, че финансовите транзакции са били необходими, за да може да осигурят средства на контрагентите си за базови продукти, като жито, гориво и лекарства в контекста на все по-сериозната ликвидна криза.

През последните месеци Ливан е скован от антиправителствени протести, а финансовата система на страната е на границата на колапса. По-рано властите обявиха банкова ваканция, за спрат изтеглянето на депозитите. В последствие бяха наложени ограничения на средствата, които могат да бъдат изтегляни от банкоматите - действие, което трябва да постигне същата цел.

Нещо повече, в страната се заговори и за въвеждане на бейлин. Екстремната мярка вече беше приложена в Кипър след Голямата рецесия от 2008 г. При нея влоговете на потребителите буквално се изземат за нуждите на банките, като със средствата по тях се изплащат задълженията на финансовите институции. Излишно е да се каже, че това не беше посрещнато радушно от протестиращото население.

Протестиращите започнаха щурм срещу банките в Ливан

Протестиращите започнаха щурм срещу банките в Ливан

Те ги обвиняват в кражба на парите им след последните лимити за изтеглянията

Това не е учудващо, предвид факта, че банковата система на страната, поне избухването на протестите, беше една от най-големите в света спрямо брутния ѝ вътрешен продукт, като размерът на депозитите в местните финансови институции възлизаше на 150% от БВП към 2017 г.

В непосредствен план Ливан е изправен пред падежа на държавни ценни книжа на стойност 1,2 млрд. долара, който ще настъпи на 9 март, а не е ясно откъде управляващите ще успеят да намерят подобна сума. Страната има едно от най-високите съотношения на държавен дълг към БВП, възлизащо на почти 170%, а облигациите ѝ отдавна са в категория "боклук".