Въпреки повече от оптимистичните очаквания за производството и търсенето на електромобили, за които литиевойонните батерии са ключови, цената на един от най-важните елементи за производството им продължава да пада. И тя вече достига двугодишно дъно.

Добиваният в Южна Америка литий е поевтинял с 31% през последната година до средно 10 375 долара за тон през септември, показват данни на платформата Benchmark Mineral Intelligence, цитирани от Mining.com и OilPrice.

Разработването на нови находища в Западна Австралия заедно с вече съществуващите такива превърнаха страната в номер едно производител на литий. Добивът ѝ ще се задържи на високо ниво и през следващите години и така тя ще запази лидерската си позиция независимо от затварянето на някои от мините и спирането на част от проектите там.

Литият не може да спре да поевтинява

Най-важният метал за електромобилите не може да спре да поевтинява

Въпреки очакванията на анализаторите за ръстове

Това обаче от своя страна ще "подхрани" свръхпредлагането на пазара, което потиска цените. За това говори и последната прогноза на австралийското министерство на индустрията.

"Спот цените са паднали значително повече от договорните цени, тъй като последните реагират по-бавно на увеличаващите се доказателства за свръхпредлагане", посочват от ведомството.

Според австралийски икономисти литият ще продължи да поевтинява през следващата една година, а възстановяване на стойността му може да започне през 2021 година.