Цените на петрола продължават да растат в петък заедно с оптимизма, че предстоящото прилагане на ваксини срещу COVID-19 ще доведе до бърз икономически растеж през следващата година.

Консултативният комитет на FDA за ваксините и свързаните с тях биологични продукти на заседанието си в четвъртък, 10 декември, препоръча на регулатора да одобри спешната употреба на ваксината COVID-19 на Pfizer и BioNTech в Съединените щати.

Февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта (9:24 часа българско време) възлиза на 50,55 долара за барел, което е с 0,30 долара по-високо от цената в края на предишната сесия. В хода на търговията в четвъртък тези договори поскъпнаха с $1,39 (2,8%) - до $ 50,25 за барел.

Стойността на фючърсите за американския суров петрол WTI за януари при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент достигна 47,11 долара за барел, което е с 0,33 долара по-високо от нивото на предишната търговия. В четвъртък тези фючърси поскъпнаха с $ 1,26 (2,8%) - до $ 46,78 за барел.

Както котировките на Brent, така и на WTI при затварянето на пазара в четвъртък бяха най-високите от март насам, сочат данните на Dow Jones.

"Петролът продължи да поскъпва в четвъртък, въпреки огромния - с 15,2 милиона барела - ръст на американските запаси през миналата седмица", - каза главният анализатор на Price Futures Group Фил Флин.

"Пазарът гледа отвъд тези данни. Ключовият фактор за подкрепа е разработването на ваксини, въвеждането на които може да доведе до скок в търсенето, в резултат на което запасите ще се върнат към нормалните нива през следващата година," - цитира експертът MarketWatch.

Освен това сигналите, че търсенето на петрол в Китай вече е надвишило докризисните нива и натоварването на китайските рафинерии се увеличава, казва още Флин.