Цените на петрола продължават да се понижават във вторник сутринта след рязък спад след резултатите от търговията от предишния ден. Пазарът е загрижен за перспективите за забавяне на икономическия растеж, което може да се отрази негативно върху търсенето на горива.

Днес към 9:10 часа българско време цената на октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е 99,40 долара за барел, което е с 0,59 долара по-ниско от тази при затваряне на предходната сесия. В понеделник тези контракти поевтиняха с $3,94 (3,8%) до $100,03 за барел.

Септемврийските фючъри за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 93,66 долара за барел, което е с 0,22 долара по-малко от крайната стойност от предходната сесия. До затварянето на пазара в понеделник цената на тези контракти падна с $4,73 (4,8%) до $93,89 за барел.

"Петролният комплекс замръзна заради страховете от рецесия и новините за ръста на производството в Либия", каза Браян Суон, старши анализатор на суровините в Schneider Electric.

Друго събитие, което оказа натиск върху котировките, бяха статистическите данни от Китай и САЩ за индустриалната активност.

Индексът на активността на индустриалния сектор в Китай през юли неочаквано падна под 50 пункта - границата, разделяща растежа от спада. В САЩ юлският показател за бизнес активността в производствения сектор, въпреки че остана над 50 пункта, се оказа на най-ниското си ниво от последните две години насам - 52,8 пункта.

Пазарът е в очакване на резултатите от следващата среща на министрите на страните, участващи в споразумението за ограничаване на добива ОПЕК+, която ще се проведе в сряда. Очаква се коалицията да потвърди нивото на увеличение на добива на петрол през септември, въпреки призивите на САЩ за по-активно увеличаване на производството.