Цените на петрола умерено спадат по време на търговията в сряда след значителния им ръст в предишната сесия.

Търговците очакват публикуването на официални данни за състоянието на стоковите енергийни резерви в САЩ и продължават да следят ситуацията с разпространението на новия вариант на коронавируса омикрон.

Днес сутринта към 9:15 часа българско време цената на февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures е 75,09 долара за барел, което е с $0,35 под тази в края на предишната сесия. В резултат на търговията във вторник тези контракти поскъпнаха с $2,36 (3,23%) - до $75,44 за барел.

Цената на януарските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) към същия момент е 71,53 долара за барел, което е с 0,52 долара под крайната стойност от предишната сесия. До приключването на търговията във вторник цената на тези договори нарасна с 2,56 долара (3,7%) и достигна 72,05 долара за барел.

Данните от Американския петролен институт (API), публикувани във вторник, показват, че търговските запаси от петрол в САЩ са паднали с 3,1 милиона барела през последната седмица. Резервите на терминала в Кушинг, където се съхранява петролът, търгуван на NYMEX, са нараснали с 2,4 милиона барела. API получава информация от оператори на рафинерии, резервоари за съхранение и тръбопроводи на доброволни начала.

Министерството на енергетиката на САЩ ще публикува седмичния си доклад за стоковите запасите от петрол, бензин и дестилати по-късно днес. Анализатори, анкетирани от S&P Global Platts, осреднено очакват обемът на тези резерви да е спаднал с 1,2 милиона барела.