Цените на петрола се покачват слабо в сряда, тъй като търговците оценяват новините по отношение на тръбопроводната система Colonial Pipeline, която е основният източник на доставки на бензин, дизел и самолетни горива за Източното крайбрежие на САЩ.

От Colonial, който беше принуден да прекрати операциите миналия петък, 7 май, поради хакерска атака , очакват да се възстанови основната част от операциите до края на тази седмица.

Недостигът на гориво вече се усеща в източните щати на САЩ, докато рафинериите в Мексиканския залив са принудени да намалят производството, тъй като не могат да изпращат достатъчно продукти на клиентите, пише Bloomberg. Някои от рафинериите бяха принудени да чартират танкери, за да съхраняват излишните си петролни продукти.

Цената на юлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,15 часа българско време в сряда възлиза на 68,57 долара за барел, което е с 0,02 долара по-високо от цената в края на предишната сесия. В резултат на търговията във вторник тези контракти поскъпнаха с 0,23 долара (0,3%) - до 68,55 долара за барел.

В същото време цената на юнските фючърсите за американския петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) достигна 65,31 долара за барел, което е с 0,03 долара повече от крайната стойност на предходната сесия. Ден по-рано тези договори се вдиггнаха с $ 0,36 (0,6%) - до $ 65,28 за барел.

"Цените на петрола леко се колебаят и това отразява отчасти разбирането, че тръбопроводите на Colonial няма да бъдат блокирани за дълго време", каза анализаторът на Energy Aspects Матю Пери.

"Рафинериите в Луизиана и Източен Тексас, които доставят главно по тръбопроводи, може да се наложи да намалят производството с 20% за няколко дни, за да поддържат запасите на приемливи нива", каза експертът.

Запасите от петрол в САЩ за седмицата, приключила на 7 май, са паднали 2,53 милиона барела, след като бяха намалели със 7,69 милиона барела седмица по-рано, показват данни на Американския петролен институт (API).

Официалният доклад за енергийните резерви на САЩ за изминалата седмица ще бъде публикуван от Министерството на енергетиката по-късно в сряда.