Котировките на петрола продължават да се повишават умерено в сряда, цената на сорта Brent остава доста над 82 долара за барел и е близо до максимума от октомври 2018 година.

Пазарът е подкрепен от съобщения, че Саудитска Арабия е понижила ноемврийските си цени за износ на петрол (OSP) за Азия, средиземноморските страни, Европа и САЩ, пише Trading Economics.

Днес към 9:15 ч. българско време декемврийските фючърси за Brent поскъпнаха на лондонската борса ICE Futures с 0,41 долара, до 82,97 долара за барел. Във вторник цената европейския сорт се вдигна с 1,3 долара (1,6%), до 82,56 долара за барел, а по време на сесията цената на договора достигна тригодишен връх от 83,13 долара.

Ноемврийските фючърсите за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поскъпнаха с 0,46 долара, до 79,39 долара за барел. По време на предишната сесия цената на тези контракти нарасна с 1,31 долара (1,7%) - до 78,93 долара за барел.

Положителен фактор за петролния пазар през последните дни беше решението на страните от пакта ОПЕК + да запазят приетия по-рано план за увеличаване на добива, въпреки нарастването на търсенето на фона на рязкото увеличение на цената на природния газ.

В съответствие с този план страните от ОПЕК + ще увеличат добива на петрол през ноември с 400 хиляди барела на денонощие. По време на неофициални срещи, беше обмислян вариантът за по-енергично увеличаване на производството през следващия месец - с 800 хиляди барела на ден при запазване на предишния план за декември.

Междувременно данните от Американския петролен институт (API) показват увеличение на запасите от петрол в САЩ с 951 хиляди барела за седмицата, приключила на 1 октомври, докато анализаторите прогнозираха средно увеличение от 4,127 милиона барела, информираTrading Economics.