Цените на петрола слабо се покачват в петък сутринта, но отново завършвайки седмицата на червено.

Натискът върху пазара се оказва от опасенията за рецесия в световната икономика в резултат на повишаването на лихвите от страна на централните банки по света. В същото време по-значителния спад на цените е ограничен от очакванията за намаляване на предлагането на пазара, включително доставките от Русия.

Цената на ноемврийските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 часа българско време е 90,54 долара за барел, което е с 0,08 долара повече от края на предходната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти поскъпнаха с $0,63 (0,7%) до $90,46 за барел.

В същото време ноемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поскъпнаха с $0,07, до $83,56 за барел. До затварянето на пазара в четвъртък стойността на тези контракти се повиши с $0,55 (0,7%) до $83,49 за барел.

Страните от ОПЕК може да прибегнат до допълнителни съкращения на производството на петрол, ако пазарът продължи да спада, тъй като текущото ниво на цените засяга бюджетите на членовете на картела, каза нигерийският министър на петрола Тимипре Силва в интервю за Bloomberg в четвъртък.

Експертите на Fitch Solutions отбелязват наличието на сигнали за отслабване на търсенето на петрол на физическия пазар. "Краткосрочната перспектива остава много несигурна", се каза в прегледа на Fitch.