Екстремно ниските температури в Европа тази зима доведоха до рекорден скок в цените на електричеството. В някои държави стойността на тока е нараснала до най-високото си ниво за последното десетилетие на фона на затруднени доставки.

В Германия и Белгия цените за доставка на електричество не са били толкова високи от 2008 година насам. Тези във Франция пък нараснаха до 6-седмичен връх, пише Bloomberg.

Това не е случайно, като се има предвид, че температурите в северозападна Европа са с 5 градуса под средното равнище за последните 30 години.

Прогнозите са, че търсенето на електричество във Франция ще нарасне със 17% до четвъртък. В същото време страната е изправена пред най-сухата зима от 1959 година, което от своя страна ограничава производството на водноелектрическите централи.

Ниските температури бяха причина за отлагане на полети във Франкфурт и за прекъсвания на подаването на ток в Швейцария.

"Хората не бяха подготвени за такъв студ, защото преди това имаха няколко доста топли зими", коментира анализаторът от Bloomberg Intelligence Елчин Мамадов.

Цените за мегават час в Германия нараснаха до 90,50 евро, което е най-високото ниво от ноември 2008 година. В Белгия те достигнаха 110 евро.