Цените на петрола се стабилизират в четвъртък сутринта след спад в продължение на три поредни сесии.

Фокусът на търговците е докладът на Министерството на енергетиката на САЩ за енергийните запаси в страната през изминалата седмица, който ще бъде публикуван по-късно днес.

Експерти, анкетирани от S&P Global Commodity Insights, прогнозират седмично увеличение на стоковите резерви от петрол в САЩ с 2,2 милиона барела, както и намаляване на запасите от бензин и дестилати съответно с 2,1 милиона и 2,3 милиона барела.

Данните на Американския петролен институт (API), публикувани вчера, показаха увеличение на петролните запаси в САЩ за седмицата, приключила на 7 октомври, със 7,1 милиона барела след спад от 1,77 милиона барела седмица по-рано.

Цената на декемврийските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:20 българско време е 92,23 долара за барел, което е с 0,22 долара по-ниска от тази при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията в сряда тези контракти поевтиняха с $1,84 (2%) до $92,45 за барел.

В същото време ноемврийските фючърсите за американския еталон WTI за ноември в електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтиняват с $0,31 до $86,96 за барел. До затварянето на предишната търговия стойността на тези контракти падна с $2,08 (2,3%) до $87,27 за барел.

"Доминиращата и трайна сила на петролния пазар е страхът от рецесия", каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур.

"Корекцията на цените на петрола от нивата на свръхпродаденост от миналата седмица вероятно е приключила. Brent може да намери подкрепа около 90 долара за барел", цитира Bloomberg думите на експерта.

Преди ден ОПЕК понижи прогнозата си за растеж на търсенето на петрол през 2022 г. с 0,5 милиона барела на ден, до 2,64 милиона барела, а през 2023 г. - с 0,4 милиона барела, до 2,34 милиона барела на денонощие.

Така през тази година, според оценките на ОПЕК, световното потребление ще възлезе на 99,7 милиона барела на ден, през 2023 г. - 102 милиона барела на ден.

Междувременно Министерството на енергетиката на САЩ понижи прогнозите си за цените на петрола Brent и WTI за 2022 и 2023 г.