Покачващите се цени на храните тласнаха инфлацията в търговията на дребно в Обединеното кралство през март до най-високото й ниво от поне 18 години. Това се доказва от данни, публикувани във вторник от British Retail Consortium (BRC).

По данни на BRC годишната инфлация в търговията на дребно през март е 8,9% при 8,4% през февруари. Това е най-високото в историята на наблюденията на консорциума от 2005 г. насам.

Цените на храните се повишиха с 15% през март спрямо същия период на миналата година, повтаряйки официалните данни, че цените на храните и напитките отбелязаха най-голямото си годишно покачване от 1977 г. насам през февруари.

"Инфлацията на дребно все още не е достигнала своя връх", казва главният изпълнителен директор на BRC Хелън Дикинсън, като отбелязва, че основният двигател на цените на храните през март е покачването на цените на захарта.

Повишаването на цените на захарта беше улеснено от намаляването на нейното производство, увеличаването на цената на електроенергията и забраната за използване на пестициди, въведена в Обединеното кралство за защита на пчелите.

Неочаквано: Инфлацията във Великобритания се ускори до 10,4%

Неочаквано: Инфлацията във Великобритания се ускори до 10,4%

Най-големият възходящ ценови натиск идва от храните

"Цените на плодовете и зеленчуците също се повишиха, тъй като предлагането намаля поради слабите реколти в Европа и Северна Африка.Те също станаха по-скъпи за внос поради отслабването на паунда", отбелязва Дикинсън, цитиран от Прайм. 

Годишната потребителска инфлация в Обединеното кралство (като се вземат предвид, наред с други неща, цените на услугите и електроенергията) неочаквано се ускори до 10,4% през февруари. През октомври миналата година показателят достигна 41-годишен връх от 11,1%.