Цените на петрола се повишиха след облекчаването на блокирането заради коронавируса в целия свят. Надеждата за бързо възстановяване на търсенето се върна, въпреки че печалбите са ограничени от свръхпредлагането на пазара.

Суровият Brent се повиши с 0,3%, или 14 цента, до 40,94 долара за барел.

Междинните фючърси на WTI се повишиха с 0,7%, или 26 цента, до 38,45 долара за барел, след като паднаха с 1,36 долара в понеделник, предава Reuters.

"Тъй като Brent се държи над 40 долара, между търговците се говори, че и WTI скоро ще достигне това ниво", казва Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в CMC Markets.

Goldman Sachs също повиши прогнозите си за цената на петрола през 2020 г., като за Brent се предполага 40,40 долара за барел, WTI на 36 за барел.

Повишението на цените дойде и след като Ню Йорк, най-силно засегнатият от епидемията от коронавирус в САЩ, започна отново да се отворя, след около три месеца на блокиране, което потенциално стимулира търсенето на гориво.

Саудитска Арабия направи най-голямото повишение на цените на петрола от 2 десетилетия насам

Саудитска Арабия направи най-голямото повишение на цените на петрола от 2 десетилетия насам

ОПЕК+ постигна сделка и цената на черното злато тръгна нагоре

"Търсенето се възстановява постепенно и стабилно", казва Лаклан Шоу, ръководител на стоковите изследвания в Националната банка на Австралия. "Въпреки това все още има огромен излишък от предлагане, така че ОПЕК и останалите държави трябва да контролират количествата барели, които влизат на пазара."

Организацията на страните износителки на петрол, Русия и ОПЕК + се разбраха за едномесечно удължаване до юли на рекордните 9,7 милиона барела на ден намалено производство.