Саудитска Арабия направи най-голямото повишение на цените на петрола от поне две десетилетия насам, опитвайки се да подкрепи черното злато, пише Bloomberg.

Поскъпването ще засегне износа на петрол за Азия през юли - най-големият регионален пазар на държавния производител Saudi Aramco. Увеличенията ще изтрият почти всички отстъпки, които кралството направи по време на кратката ценова война с Русия. Те показват още, че Рияд е готов да използва всички налични инструменти, за да преобърне пазара на петрола, на който цените достигнаха отрицателни нива през април.

В събота Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други държави постигнаха споразумение за удължаване на рекордното намаление на добива за още един месец.

От 1 май картелът намали добива с 9,7 млн. барела дневно.

Един от основните проблеми за ОПЕК е, че някои от страните не изпълняват обещаното намаление на добива. Според споразумението от събота, страните, които не намаляват добива с договореното, ще трябва да направят допълнителни съкращения през юли, август и септември. Сред страните, които са най-далеч от договорените квоти, е Иран.

Според предходното споразумение, от юли до края на 2020 г. добивът ще бъде намален със 7,7 млн. барела дневно, а от януари 2021 до април 2022 - с 5,8 млн.

Намалението - най-голямото в историята - идва в момент, в който търсенето на черното злато потъна заради пандемията. По-малкото предлагане помага за стабилизиране на пазара. В понеделник сутринт европейският сорт брент се търгува срещу $43,05, поскъпвайки с над 30% за месец. Американският еквивалент WTI достига $40 и бележи ръст от над 50%. И двата сорта са с около ⅓ по-евтини спрямо началото на годината.

Ценова война

През март Саудитска Арабия намали рязко цените, след като не успя да постигне споразумение с Русия за намаление на добива. След туитове, телефонни разговори и консултации на високо ниво OPEC+ се върна на масата за преговори и постигна най-голямото свиване на добива в историята - 10 млн. барела дневно. САЩ, които не са част от картела, също намалиха добива с около 2 млн. барела дневно, тъй като ниските цени направиха някои кладенци губещи.

В събота картелът реши да удължи същите лимити с още месец. Aramco, която обикновено обявява цените си на 5-то число всеки месец, забави тези за юли за след края на срещата.Рияд продава петрола на цени, различни от тези на бенчмарковете. Цените на Саудитска Арабия задават и тон на физическия петролен пазар, където барелите сменят собственика си.

С нарастващото търсене от страна на Китай, Рияд сега повишава цените. За сорта, отговарящ за над половината от продажбите, страната повиши цените с темп, невиждан от 20 години - с $6,10 за барел. Останалите сортове поскъпнаха с $5,60 и $7,30 за барел, според информация на Bloomberg.

Купувачите в САЩ, Средиземноморския регион и Северозападна Европа също ще плащат повече.

Заради повишените цени рафинериите, които превръщат петрола в горива, вече се оплакват. Заради срива на цените и търсенето по-рано печалбата им намаля драстично. По-скъпият петрол сега ще засили проблема, според тях.