Цените на петрола падат в четвъртък сутринта след публикации в медиите за готовността на Саудитска Арабия да увеличи производството в случай на значителен спад на добива в Русия поради санкциите.

"Саудитска Арабия е наясно с рисковете и разбира, че не е в неин интерес да губи контрол върху цените на петрола", казва източник на Financial Times.

Днес към; 9:15 ч. българско време августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняват с $2,05 до $114,24 за барел. В сряда Brent поскъпна с $0,69 (0,6%) до $116,29 за барел.

Цената на юлските фючърси за американския WTI към същия момент при електронната търговия на Нюйоркската борса NYMEX спада с $2,19, до $113,07 за барел. По време на предишната сесия тези контракти поскъпнаха с $0,59 (0,5%) до $115,26 за барел.

На среща в сряда експерти от техническия комитет на пакта ОПЕК+ понижиха очаквания излишък на петрол на световния пазар през 2022 г. до 1,4 милиона барела на ден от 1,9 милиона барела на ден, прогнозирани преди месец.

Прогнозата взе предвид инфлацията, руско-украинския конфликт, пандемията от COVID-19 в Азия, освобождаването на стратегически резерви от страните потребители и други фактори.

В четвъртък първо ще се проведе заседание на Министерския мониторингов комитет на страните, участващи в споразумението за ограничаване на долива ОПЕК+, а след това и пълномащабна министерска среща. Наблюдатели твърдят, че Саудитска Арабия и ОАЕ проучват възможността да обявят намерението си да увеличат производството на срещата, но не е взето окончателно решение по този въпрос.

"Темпото, с което цените на петрола могат да падат, ще зависи от това какъв свободен капацитет могат да задействат страните от ОПЕК, без да обърнат напълно гръб на Русия", каза пред Bloomberg Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.