През последните седмици все повече се говори за рисковете, които крие липсата на споразумение за Брезкит, който наближава с бърза скорост. Ново изследване разглежда как този сценарий би се отразил върху пазара на труда в редица държави, които имат търговски отношения в Великобритания.

Експертите от Halle Institute for Economic Research разглеждат 56 икономически сектора в 43 държави. Те са направили своите изчисления на база очаквания за спад от 25% на износа на Европейския съюз за Великобритания при твърд Брекзит.

При това условие най-засегната би била Германия, където могат да бъдат засегнати около 103 хиляди работни места, ако Брюксел и Лондон не постигнат споразумение.

Тук значение обаче има не само бройката на работните места, но и какъв дял имат те от общата заетост. В най-голямата европейска икономика делът е едва 0,24% от общата заетост.

За сравнение твърд Брекзит ще засегне едва 19 800 ирландци, но това са 1,03% от работните места в страната. Като общ дял от заетостта за Ирландия негативният ефект би бил най-голям.

От държавите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) най-засегнати биха били Полша и Чехия. За първата отражението би било върху 46 500 работни места, а за втората - върху 15 600 такива.

Infographic: Where A No-Deal Brexit Would Hit Hardest  | Statista You will find more infographics at Statista