Намаляването на доставките на дизел от Русия, наред с прекъсването на производството на гориво във Франция, остави части от Европа с недостиг на горива. Това смята ръководителят на испанската петролна рафинерия Repsol.

"Изчерпваме средните дестилати (дизел) в някои европейски страни", коментира главният изпълнителен директор Джосу Йон Имаз, цитиран от Bloomberg. По думите му ще има високи цени на дизела през следващите месеци.

Европа е нетен вносител на средни дестилати, сред които е дизалът. Потреблението обикновено се увеличава по това време на годината поради, заради търсенето на отопление. Войната Русия-Украйна допринесе за изключително напрегматия пазар тази година, което се дължи както на перспективата за по-малко предлагане, така и на решението на някои компании да използват дизел вместо скъп природен газ. Освен това и САЩ вече изпитват недостиг на запаси.

Като добавим към това скорошните стачки във Франция, които извадиха от строя работата на рафинериите, картината става още по-нисигурна. Това доведе до скок на вноса.

Сегашната криза помогна да се увеличи маржът на рафинирането на Repsol до 26 долара за барел през октомври, много по-високо от историческите нива, каза Imaz. За четвъртото тримесечие компанията очаква цифра от поне 15 долара за барел.

Търговията на Европейския съюз, която се равнява на 200 милиона барела годишно дизелово гориво с Русия, е на път да спре през следващите месеци, пише Bloomberg.

От ще се забранят доставките на почти всички рафинирани петролни продукти - включително дизелово гориво от Русия по море. Москва е най-големият външен доставчик в региона.