Сривът в цените на петрола и затегнатите санкции на САЩ срещу Венецуела подтикнаха към упадък петролната индустрия на страната, разположена сред най-големите запаси на суров нефт в света, пише Oilprice.

През май нефтените платформи на Венецуела бяха само две, показват данни на Baker Hughes. Производството се е понижило с 16 процента до 645 700 барела на ден.

От двeте активни платформи във Венецуела миналия месец, една е работила на нефтено находище, а друга е сондажна за газ, според Bloomberg. Тези платформи работят в нефтеното находище Ориноко, където държавната петролна компания на Венецуела PDVSA управлява нефтени находища в съвместни предприятия с чуждестранни фирми, според източници на Bloomberg.

Нефтената индустрия на Венецуела се срива още преди спада в цената на петрола и пандемията. Това се случва поради все по-строгите санкции в кампанията, които целят максимален натиск от страна на САЩ срещу режима на Николас Мадуро. Доходите от петрол са почти единствените, която получава Мадуро и САЩ се стремят да "задушат" възможно най-голяма част от търговията с петрол на Венецуела.

Приходите от нефт и газ на развиващите се страни могат да се сринат с до 85% през 2020 г.

Приходите от нефт и газ на развиващите се страни могат да се сринат с до 85% през 2020 г.

Предупреждават от ОПЕК и МЕА

Държавната компания PDVSA е във финансов упадък и не е инвестирала в ремонт и поддръжка на петролни съоръжения и рафинерии от години наред. Сривът на цените и пандемията от коронавирус допълнително изостриха кризата в петролния сектор на Венецуела и PDVSA започна да затваря нефтените находища заради по-малко международни клиенти.

През март Венецуела разполагаше с 25 експлоатационни нефтени и газови инсталации, според данните Baker Hughes.