Petróleos de Venezuela е възстановила добива на петрол след срива му от преди няколко месеца, като към декември миналата година държавно контролираната компания е произвеждала по 910 хил. барела петрол дневно, посочва Виктор Кантона от Oilprice.com. Причината за това е търсенето от страна на Китай чрез посредника Роснефть.

В резултат на ръста на продажбите се е понижил и дългът на Petróleos de Venezuela към Роснефть, който към третото тримесечие възлиза на 800 млн. долара. Това означава, че до лятото на следващата година компанията може да успее да изплати всичките си задължения.

Увеличаването на сътрудничеството с други компании при производството на петрол от страна на държавната компания е много важно, тъй като така добитият петрол не подлежи на санкциите, наложени от САЩ. А внесените в местната икономика долари от търговията са сред факторите за излизане от състоянието на хиперинфлация, в което се намира тя, тъй като американската валута е корективът, спрямо който се формират цените.

От какво се нуждае Венецуела, за да просперира?

От какво се нуждае Венецуела, за да просперира?

Отговорът не е в заместник на Уго Чавес и Никола Мадуро

В момента доларовите резерви на местната централна банка възлизат само на 7,5 млрд. долара, а цялата икономика на страната зависи от приходите от износа на петрол. Но държавната петролна компания далеч не е без свои проблеми. Даунстрийм мощностите ѝ са силно амортизирани и неизползваеми. Всъщност капацитет от 310 хил. барела дневно рафинерията Кардон не функционира към днешна дата, а общият дял на неработещите мощности е почти 20%.