Tyson Foods - вторият по големина в света преработвател и търговец на пилешко, говеждо и свинско месо - предупреждава, че "милиони килограми месо" ще изчезнат от веригата на доставки, след като пандемията на новия коронавирус тласка предприятията за преработка на храни да затворят врати. А това води до недостиг на продукти в магазините за хранителни стоки на територията на всички щати, пише CNN.

"Веригата за доставки на храна се разрушава", написа председателят на борда Джон Тайсън в съобщение, публикувано в неделя в изданията The New York Times, Washington Post и Arkansas Democrat-Gazette.

Американските фермери нямат къде да продадат добитъка си, посочва Тайсън. Той добавя и че "милиони глави добитък - пилета, свине и говеда - ще бъдат отказвани поради закриването на съоръжения за преработка".

Експерт: До половин месец ще има дефицит на свинско в САЩ

Експерт: До половин месец ще има дефицит на свинско в САЩ

Все повече заводи затварят заради коронавируса, а това може да доведе до евтаназиране на животните

"Ще има ограничена доставка на нашите продукти, налични в хранителни магазини, докато не успеем да отворим отново нашите съоръжения, които в момента са затворени", написа Тайсън. По думите му това ще доведе до загуба на милиарди долари.

Базираната в Спрингдейл, Арканзас, Tyson Foods, в която работят около 100 000 работници, затвори миналата седмица своите заводи за преработка на свинско месо във Ватерлоо, Айова и Логанспорт, Индиана. Целта е служителите на компанията ада бъдат тествани за коронавируса. Не е ясно обаче кога предприятията отново ще заработят.

За месец безработните в САЩ станаха повече от създадените работни места за 10 години

За месец безработните в САЩ станаха повече от създадените работни места за 10 години

През най-дългия перио на експанзия за американската икономика бяха отворени 22 милиона работни места