Реален ръст на руски туристи бележат две световни туристически дестинации - Тунис и Виетнам.

От справки на Министерствата на туризма на двете държави става ясно, че с десетки хиляди повече руски туристи, които традиционно са посещавали Турция, тази година вече са почивали в Северноафриканската и Южноазиатската държави. Българското Министерство на туризма продължава да се надява, че стартиращият летен туристически сезон ще отбележи ръст от около 30% на руските туристи спрямо слабата 2015-та година, пише агенция БГНЕС.

2015 г. беше най-слабата за туристическата индустрия на Тунис. Причина за това бяха бомбен атентат и въоръжено нападение на терористи през 2014 г. в столицата Тунис и в курортния град Сус, при които загинаха и десетки европейци. За периода януари - май месец 2016 г., обаче Тунис вече отчита сериозно повишаване на туристическия поток.

Само през май месец близо 60 000 руснаци вече са посетили плажовете на Северноафриканската държава. Това е с рекордните 68,6% повече спрямо май 2015 г. и с 82,6% спрямо 2014 г. Летният туристически сезон в Тунис в момента е в разгара си. Традиционно той се открива през март и продължава до октомври месец. Очакванията са около половин милион руски туристи да почиват в Тунис тази година.

След като през 2015 г. руските туристи, посетили Виетнам, не бяха рекорден брой, най-вече заради срива на курса на рублата, тази година интересът към Южноазиатската дестинация отново расте. Данните на Министерството на културата, спорта и туризма на Виетнам показват, че за първите пет месеца вече 180 000 руски туристи са почивали в екзотичната държава, което е 23% реален ръст спрямо 2015 г.

Още по-голям е ръстът на туристи от Русия, които са посетили Виетнам през месец май. Той възлиза на 65%. Ако това темпо се запази, то руснаците, които ще изберат да почиват по тропическите плажове може да надвиши 350 000.

На този фон, нашето Министерство на туризма продължава да очаква сериозен ръст на руски туристи и по българското Черноморие това лято, основно заради отказа на руски туристи от почивки в Турция. Амбициите са свързани с очакванията много от руснаците да се възползват от оферти от типа "last minute" и да предпочитат почивка на Черно море.

Според данните на туристическото ведомство, България е петата най-предпочитана дестинация на руския туристически пазар. На първо място е Кипър, който въведе минимални визови изисквания към руските туристи. На второ и трето място руснаците поставят Гърция и Тунис.

На четвърто място е самият руски туристически пазар. Една от причините, които поставят България сред предпочитаните от руснаците дестинации за отдих е недвижимата собственост, която у нас притежават между 250 000 и 300 000 руски граждани.