Един от малкото лъчи светлина в една иначе много мрачна икономика – винопроизводителите в Южна Африка превземат нови пазари по света.

Ударена от спада в търсенето на суровини, най-развитата страна на африканския континент се олюлява на ръба на рецесията, като същевременно безработицата се покачва, предаде СNN.

При производителите на вино обаче нещата стоят по много различен начин. Износът е скочил с 5% през 2015 г., като индустрията очаква още по-силен ръст през настоящата година.

Южна Африка е седмият по големина винопроизводител в света. На нея се падат 4 на сто от глобалното производство на вино, а произведените от нея обеми са се повишили с 20% в рамките на 4 години до около 420 млн. литра годишно.

Официално: Италия е кралицата на виното през 2015-а

Официално: Италия е кралицата на виното през 2015-а

България е на 20-то място

В страна, пълна с фенове на бирата – южноафриканците пият 10 пъти повече бира, отколкото вино – повече от половината гроздов елексир е предназначен за експортния пазар.

Причината: местните маржове на печалбата са едва 2 процента. Потребителите по света плащат средно четири пъти повече за бутилка южноафриканско вино в сравнение с местните купувачи.

Сред най-големите консуматори на вино от африканската държава са Великобритания, континентална Европа и останалата част от Африка. Износът на вино към Азия пък е скочил с цели 40% през миналата година.

Винената индустрия представлява 2% от БВП на Южна Африка и в нея работят 300 000 души, което я превръща в най-големия постоянен работодател в селското стопанство.