Близо половината от хотелите в страната най-вероятно ще намалят цените за идващия летен сезон на фона на кризата около новия коронавирус. Това заяви пред bTV Румен Драганов от Института за анализи и оценки на туризма.

Според експерта този сезон ще се наблюдава жестока конкурентна борба, което ще доведе до различни маркетингови стратегии и трикове в бранша.

Драганов посочи, че към момента 14% от всичките близо 6 000 местата за настаняване отчитат същите посещения на годишна база.

Скорошна анкета на Националния статистически институт (НСИ) също показа, че около половината хотели в страната възнамеряват да намалят цените за идващия сезон, за да компенсират негативния ефект от разпространението на вируса. В анкетата тогава бяха включени 2 336 хотела, къмпинги, къщи за гости и други.

Данните от сондажа показват, че 52% от местата за настаняване са заявили, че ще намалят цените на нощувките, а 62,5% планират и по-евтини пакетни услуги. Също така 50,4% от обектите ще предложат на клиентите си възможност да сменят периода на вече направени от тях резервации.

Туризмът намалява цените на нощувки, за да се спаси от кризата

Туризмът намалява цените на нощувки, за да се спаси от кризата

В повече от половината места за настаняване планират да направят настаняването по-евтино

По думите на Драганов всеки хотел трябва стриктно да опише своите политики - какво предлага и за кого. Междувременно местата за настаняване у нас не трябва да носят отговорност за заразяване с коронавирус, заяви още той, отбелязвайки, че в други страни хора съдят хотели за подобни случаи.

Относно туристическите ваучери, които се предлагат от правителството, Драганов отбеляза, че те няма да работят в предложения вид, тъй като не е определено кой ще ги издава и раздава. А това може да доведе до спекулации. Експертът предлага вместо туристически ваучери да бъдат увеличени ваучерите за храна.

Туристическият сектор сред най-засегнатите от коронавируса такива. След въвеждането на извънредното положение в България в средата на март от бранша алармираха, че затварянето на хотелите и строгите ограничения на пътуванията ще доведат до сериозни съкращения и до фалити през следващите месеци.

Първоначалният ефект - през март посещенията на чужденци в страната са се сринали с 43,7% в сравнение със същия месец на 2019 година. Междувременно пътуванията на българи извън страната са спаднали с близо 52%, показват данни на НСИ. Туризмът допринася за около 12% от БВП на страната ни.

През първия месец на извънредното положение в страната 35,4% от работодателите в туристическия сектор са освободили свои служители. 40,8% от тях са пуснали наетия от тях персонал в платен отпуск, а 31,7% - в неплатен. 17,6% от тях са се възползвали от схемата "60/40".

Заради коронакризата: С колко намаляха посещенията на туристи у нас през март?

Заради коронакризата: С колко намаляха посещенията на туристи у нас през март?

Пътуванията на българи зад граница са се сринали с близо 52%