Епидемията от коронавирус засегна сериозно почти всички икономически сектори, а сред тези, които понесоха най-голям удар, беше туризма. След въвеждането на извънредното положение в България в средата на март, от бранша алармираха, че затварянето на хотелите и строгите ограничения на пътуванията ще доведат до сериозни съкращения и до фалити през следващите месеци.

Вече е ясен и първоначалния ефект от коронакризата върху туризма у нас и по-точно върху активността на пътуванията на чуждестранни граждани в страната и на българите в чужбина. От Националния статистически институт (НСИ) отчитат, че през март посещенията на чужденци в страната са се сринали с 43,7% в сравнение със същия месец на 2019 година. В същото време пътуванията на българи извън страната са с близо 52 на сто.

"През март 2020 година е регистриран срив на пътуванията на български граждани в чужбина и посещенията на чужденци в България, който се дължи на преустановяването на международните полети и затварянето на сухопътните граници поради разпространението в световен мащаб на коронавируса", посочват от института.

Според изчисленията през миналия месец в България са влезли 312 800 чуждестранни граждани, като най-значителен спад има на пътуванията с цел почивка и служебните такива. Около 1/3 от пътуванията са били транзитни.

От НСИ посочват, че намаление има на посещенията от всички основни пазари за българския туризъм, като най-значителен е отливът от Германия - с 55,8%, Франция - с 54,6%, Обединеното кралство - с 45,7%, Гърция - с 36,2% и Румъния - с 34,6%. При страните извън ЕС най-голямо намаление има на посещенията от Северна Македония - с 55,8 на сто.

От друга страна пътуванията на български граждани в чужбина през март са 230 700 или с 51.8% под регистрираните през същия период на предходната година. Най-значителен спад има на посещенията в Италия - с 96,3%, Испания - със 79,9%, Сърбия - с 55,9%, Германия - с 55.4%, Обединеното кралство - с 53,1% и Гърция - с 53.

"В сравнение с март 2019 година намаляват пътуванията по всички наблюдавани цели: "почивка и екскурзия" - с 64,9%, "служебна" - с 52,1%, и "други" - с 44%", показват още данните на НСИ.