Японски архитекти представиха в петък дизайна на новата уникална телевизионна кула, която се очаква да стане най-високото сграда в света, когато бъде завършена през 2011 г.

Кулата ще се извисява на умопомрачителните 610 м., като ще измести от първото място кулата CN Tower в Торонто, която е със „скромните" 550 м. В момента именно канадската гордост, която също е комуникационно съоръжение, е най-високата сграда в света.

Новата японска телевизионна кула ще замести използваната до момента 300-метрова антена построена през 1958 г. Новото здание ще бъде разположено върху триъгълна основа, но тялото й постепенно ще преминава във формата на цилиндър, а сребристия и цвят ще блести на фона на небосклона, пишат днес японските вестници.

Досегашната 300-метрова кула на Токио се състезава с най-високите небостъргачи в града и привлича над 2.5 млн. туристи всяка година. Новата кула ще се намира в токийския квартал Сумида, като също се очаква да акумулира сериозен туристически поток. Сумида е районът на Токио, който спечели своебразното домакинство на кулата, главно заради отличните си комуникационни връзки и сигурност на терена.

Цената на новата японска кула ще надмине сумата от 450 млн. долара.