Японският индекс Nikkei, който следи представянето на 225 местни публични компании, достигна най-високото си ниво от 26 години насам, предава BBC. Той добави 0,6% към стойността си и приключи търговията във вторник на ниво 23 849,99 пункта - невиждано от ноември 1991 г.

Представянето на индекса следва най-дългия период на растеж на брутния вътрешен продукт на Япония в последните две десетилетия. Местната икономика получи помощ от реформите на премиера Шинцо Абе, както и благодарение на повишение на инвестициите.

Абе представи реформите през декември 2012 г. с план да извади икономиката на Япония от дълги период на стагнация, използвайки трите "стрели" - парична политика, фискални стимули и структурни реформи.

Така през декември третата най-голяма икономика в света отчете седмо поред тримесечие на растеж. Това поставя в страната в най-дългия период на непрекъснат растеж от поне 1994 г., откогато са последните сравними данни.

В опит да съживи икономиката си, през 2001 г. страната въведе политика на нулеви лихви, за да направи кредитите за домакинствата и бизнеса по-евтини. Мярката обаче бе отменена през лятото на 2006 г.

Икономическите уроци, които застаряваща Европа трябва да научи от Япония

Икономическите уроци, които застаряваща Европа трябва да научи от Япония

Старият континент тръгва по пътя на Страната на изгряващото слънце. И има какво да вземе от нейния опит, за да си осигури растеж